W.A. Mozart: Rondo D-duuri k. 485

Vuonna 1781 W.A. Mozart (1756–1791) irtaantui vakaasta mutta kitupalkkaisesta päivätyöstään Salzburgin hoviorkesterissa ruokkiakseen intohimoaan vapaana taitelijana. Muutto konservatiivisesta Salzburgista musiikin metropoliin ja suurten säveltäjien seuraan Wieniin sai Mozartin luovuuden kukoistamaan ennen näkemättömällä tavalla, mutta hänen kalliiksi kehittynyt elämäntapansa pakotti hänet myös muuttamaan sävellysmieltymyksiään. 

Piano oli noussut musiikkia kuuntelevien piirien ykkössoittimeksi, ja aina niin muotitietoinen (ja rahapulaa potenut) Mozart vainusi pianossa piilevät ansaintamahdollisuudet sekä solistina, säveltäjänä että soitonopettajana. Oopperat ja sinfoniat saivat jäädä vähemmälle, kirkkomusiikin hän hylkäsi kokonaan. Vuoteen 1786 asti Mozart keskittyikin pääasiassa pianomusiikkiin, mihin vaikutti myös hänen uusi ystävänsä Joseph Haydn sekä syvällinen paneutuminen J.S. Bachin klaveeriteoksiin.

Rondo D-duuri K 485 valmistui tammikuussa 1786, mutta sitä ei julkaistu Mozartin elinaikana. Kaikki rondon teemat on yhdistettävissä ensimmäisen teeman motiiveihin, joista tunnistettavin on laskeva kulku rytmikkäällä ”skottilaisella napsulla”. Sama skottilaisaihe löytyy Mozartin vain muutamaa viikkoa aiemmin säveltämän g-molli pianokvarteton finaalista sekä varhaisista jousikvartetoista K. 169 ja K. 173. 

Rondo-otsikostaan huolimatta tätä viehättävää teosta voi pitää muodoltaan lähempänä Haydn-tyylistä monotemaattista sonaattiosaa kertaus- ja kehittelyjaksoineen. Pääteema pyörii peräti kuudessa eri sävellajissa, melodia vaihtelee kädeltä toiselle, ja vaikka molli tekeekin pikavisiittejä, tunnelma pysyy pirteänä alusta loppuun.

Teosesittely on muokattu alunperin Mäntän musiikkijuhlille tekemästäni tekstistä.

En saa näiden tekstien julkaisemisesta rahaa, mutta näkyvyyttä kylläkin. Jos siis artikkeli herätti tunteita, kuten iloa, katkeruutta, ihmetystä, silmitöntä raivoa tai vaikka totaalista tyhjyyttä... arvostan suuresti, että jaat sen ystävillesikin. Jaettu tunne on kaksinkertainen tunne, ja minä saan näkyvyyttä ainakin tuplasti!

Kommentit

Kommentit

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *