Kuka?

Jaani Länsiö (s.1985) kirjoittaa ja juttelee musiikista työkseen. Käy konserteissa ja kuntosalilla huvikseen. Lukee kirjoja oppiakseen.

Mikäli haluaisin esitellä itseni tyypilliseen taiteilijaesittelyn tapaan, tekisin sen näin:

“Jaani Länsiö kuuluu aikamme mielenkiintoisimpiin toimittajiin. Hänen näkemykselliset, nokkelat ja avartavat käsiohjelma-artikkelinsa ovat saaneet kiitosta niin kollegoilta, lukijoilta kuin lukuisilta merkittävimmiltä alan toimijoilta. Jo vuosien ajan hän on tehnyt läheistä yhteistyötä parhaiden kotimaisten konserttijärjestäjien ja festivaalien kanssa, joista mainittakoon Helsingin kaupunginorkesteri, Helsingin juhlaviikot, Mäntän Musiikkijuhlat, PianoEspoo, Urkuyö ja Aaria sekä Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu. Hänen pitkäaikainen yhteistyönsä Suomen suurimman klassisen musiikin erikoislehden Rondon kanssa on ollut pitkäjänteinen ja hedelmällinen. Lisäksi Länsiö saa toistuvia kutsuja kirjoittaa artikkeleita kansainväliseen levitykseen Finnish Music Quarterly -lehden kautta. Länsiön Helsingin Musiikkitalolle tekemät artikkelit ja videot ovat saavuttaneet poikkeuksellisen suosion.

Länsiö on työssään haastatellut lukuisia aikamme suurimmista kotimaisista muusikoista ja kapellimestareista. Näitä ovat mm. Susanna Mälkki, John Storgårds, Leif Segerstam, Osmo Vänskä, Jukka-Pekka Saraste, Dima Slobodeniouk. Ulkomaisista maestroista mainittakoon Alexander Vedernikov, Markus Stenz, Matthias Pintscher, Miguel Harth-Bedoya, Alan Buribajev, Thomas Dausgaard. Maailman ja Suomen kysytyimmistä solisteista mainittakoon Pekka Kuusisto, Elina Vähälä, Paavali Jumppanen, Mika Kares, Yuja Wang, Rudolf Buchbinder, Tine Thing Helseth, Leif-Ove Andsnes, Freddy Kempf, Baiba Skride, Steven Isserlis sekä lukemattomat muut.

Länsiö on kunnostautunut myös äärimmäisen tarkkana ja kunnioitettuna kriitikkona edellä mainitussa Rondo-lehdessä sekä Yleisradion Uudet levyt -viikko-ohjelmassa sekä Synkooppi-lehdessä. Hänen päätoimittajakauttaan Amfion.fi-verkkolehdessä pidetään yhtenä legendaarisimmista ajanjaksoista suomalaisen musiikkijournalismin lähihistoriassa.

Länsiön tarkoin punnitut sanavalinnat ovat herättäneet laajaa huomiota kansallisissa musiikin huippujärjestöissä. Tästä esimerkkinä toimiminen Teosto-palkinnon esiraadissa vuosina 2015–2016.

Länsiö on valmistunut Helsingin yliopistosta vuonna 2014 erinomaisin arvosanoin. Hänen opettajinaan toimivat mm. professorit Eero Tarasti sekä Henry Bacon, ja hän on osallistunut monien huippuluennoitsijoiden kursseille. Pianonsoittoa Länsiö on opiskellut Meri Louhoksen johdolla.

Länsiö kirjoittaa Toshiba-sylitietokoneella, Windows 10 -käyttöjärjestelmällä sekä Word-tekstinkäsittelyohjelmalla.

Tiedot koskevat kautta 2016–2017. Kaikki tietojen muuttaminen sekä lyhentäminen on ehdottomasti kielletty.”

Yllä oleva teksti vastaa sisällöltään vanerista kyhättyä lavastetta, joka peittää takanaan kuhisevan elämän. Valitettavasti monet taiteilijat tai heidän agenttinsa tarjoavat tuonkaltaista infolistausta konserttikävijöille, jotka eivät täten ikinä saa tietää esiintyjän ajatuksista tai teoista sen enempää ilman omaa aktiivisuuttaan Googlessa.

Kuka siis minä olen yllä olevan kyhäelmän takana? Hyvä kysymys, johon en aio vastata ansioluettelolla. Työkirjeet saan nimellä Asiantuntijapalvelu Jaani Länsiö. Työsähköpostit allekirjoitan tittelillä toimittaja.

Titteleistä on hyötyäkin. Olemalla median edustaja saan ilmaisia lippuja konsertteihin ja paljon hyvänpäiväntuttuja, joista olen usein hyvin kiitollinen. Jokainen ihminen on paljon enemmän ja jotain ihan muuta kuin toimenkuvansa ja ansioluettelonsa.

Teen työkseni muusikoista entistäkin kiinnostavampia kirjoittamalla heistä lyhyitä esittelyjä ohjelmateksteihin, haastattelemalla heitä lavalla ennen konserttia sekä kirjoittamalla heistä artikkeleita lehteen. Haluatko olla kiinnostavampi ja tarjota kuulijoillesi enemmän elämyksiä? Ota yhteyttä!