Invalidiliitto vaati lisää vessoja, kohuprofessori raivostui TAAS!

Invalidiliiton entisenä tilintarkastajana tunnetuksi tulleen, nimettömänä esiintyvän miehen eilinen Instagram-päivitys nosti illansuussa kohun. Miehen yksityisesti seuraajilleen jakamassa kuvassa hän paheksuu kovasanaisesti naista, joka varasi invalideille tarkoitettua vessaa, vaikka näytti päällisin puolin täysin toimintakykyiseltä. ”Näin taas. No, ei auta kuin odottaa omaa vuoroa”, tilintarkastaja höykytti naista ja tehosti terveisiään itkunauruhymiöllä.

Kohu oli valmis, kun Keski-Suomen yliopistossa rotuoppia, eksegetiikkaa ja käytännön inkvisitiota opettava professori Tauno-Olavi Vajaataival päätti tarttua syöttiin poliittisten irtopisteiden toivossa: ”Jos yhtä kansanryhmää suositaan vielä entisestään esimerkiksi vessojen määrää nostamalla, tarpeettomat amputaatiot tulevat lisääntymään ja ihmiset telovat itsensä vammautumisen toivossa”, Vajaataival julisti. “Lisäksi haluan korostaa pedofiliaa, homoja ja niin pois päin”, hän jatkoi. Sanoma-Lehden rasisteihin ja fundamentalisteihin soluttautuneet sisäpiirilähteet vakuuttavat, että Vajaataipaleen puheet eivät ole parodiaa, vaan korkeintaan vanhuuden höperyyttä.

Suosittuihin miesvauvojen vertaistukipalveluihin, Ylilaudalle ja 4chaniin lähettämässään tiedotteessa Vajaataival maalaa uhkakuvan Suomesta, jossa moottoritiet muutetaan pyörätuolikaistoiksi, portaiden käyttäminen kielletään ja kipseihin sonnustautuneet naiset saavat kulkea vapaana kauppakeskuksissa ilman miesholhoojaa.

Sanoma-Lehdelle Vajaataival keksii lisää syitä vastustaa invalideja: ”Kohta meillä on tilanne, jossa puolet parkkipaikoista täyttyy klenkkaavista jalkapuolista ja vessaan pääsee vain todistusta näyttämällä. Kukapa ei silloin taittaisi niskaansa tai vasaroisi polviaan rikki. On luonnonlakien vastaista, että heikommassa asemassa olevia autetaan. Näetkö metsässä rampautuneita eläimiä? Et, sillä ne on jo syöty. Ei ontuvaa kettua paapota esteettömillä vessoilla, vaan ne jätetään ojaan kitumaan tai pedoille. Enkä tarkoita pedofiileja. En näe mitään estettä käytännön soveltamisessa myös ihmiselämään. Itse asiassa Saksassa sitä kokeiltiin menestyksellä 1930-1940-lukujen taitteessa.”

Vajaataival kuvattuna tyttärensä valmistujaisissa.

”Eiks ooki ihan hullu?!”

Vajaataipaleen lausunnot ovat herättäneet laajaa pahennusta myös Keski-Suomen yliopiston opiskelijoissa. Opiskelijajärjestö Keskari vaatii Twitterissä hänen eroaan: “Vaadimme Vajaataipaleen eroa”, twiitissä sanotaan.

Tämä on jo kolmas kerta vuoden aikana, kun Keskari ottaa kantaa Vajaataipaleen lausuntoihin. Aiemmin keväällä järjestö vaati hänen lomarahojensa puolittamista hänen saavuttuaan luennolle valkoiseen kaapuun ja kasvot peittävään huppuun sonnustautuneena ja pitämällä kädessään palavaa ristiä. Tuolloin Vajaataival sai yliopiston rehtorilta kirjallisen muistutuksen, että hänen tulee jatkossa pitää työajan ulkopuolinen kerhotoiminta erillään opetuksensa sisällöstä.

Toinen huomautus tuli Keskarin valitettua Vajaataipaleen pitämästä rotuopin perusteiden johdantoluennosta, johon kuului mm. vierailu eläintarhaan, polttopulloiskun suunnittelu vastaanottokeskuskeen ja pakollisen esseen kirjoittaminen otsikolla ”Seksuaalivähemmistöjen ja jätteidenkäsittelyn yhteinen historia”. 

Nimettömänä, hahmottomana ja munattomana pysyttelevä mies sanoo joutuneensa kohun keskelle tahtomattaan. Sanoma-Lehti ei myönnä vetäneensä häntä mukaan omien, alhaisten tarkoitusperiensä pelinappulaksi.

Myös alkuperäisen Instagram-päivityksen kirjoittanut mies on kommentoinut kohua. ”En vaatinut mitään erikoiskohtelua kenellekään. En ole invalidi. Nauroin vain vaimolleni, jonka piti taas kerran livahtaa vessaan tukkimaan verta vuotavaa nenäänsä. Hänellä on ongelmia kokaiinin käytön kanssa.”

Mies myös haluaa korostaa, että ei ole koskaan ollut työsuhteessa invalidiliitossa saati tilintarkastajana kyseissä laitoksessa, vaan elää periaatteellisena työttömänä. Hän ei ymmärrä, mistä kukaan on saanut käsityksen hänestä invalidien puolestapuhujana.

”En ymmärrä, mistä kukaan on saanut sellaisen käsityksen”, hän kommentoi. ”Eiks ookin ihan hullu juttu?”

Keski-Suomen yliopiston johtokunta ei ota kantaa Vajaataipaleen viimeisimpään lausuntoon. ”En voi kommentoida asiaa tapauksen yksityiskohtia tuntematta” rehtori Suvi Seuralainen vastasi sähköpostitse. Sanoma-Lehden selitettyä tälle kaikki tapauksen yksityiskohdat Seuralainen ilmoitti olevansa lomalla kunnes toisin todistetaan. Invalidiliitto kommentoi tapausta lyhytsanaisesti Snapchatissä. Sanoma-Lehdellä oli niin paljon kaikenlaista muuta hommaa, että lausuntoa ei ehditty saada talteen.

(Tauno-Olavi Vajaataival ja muut jutussa esiintyvät ihmiset, asiat ja esineet ovat täysin keksittyjä, ja jutussa esitetty skenaario on yltäpäältä fiktiivinen. Kaikki yhtäläisyyden tosielämään ovat puhdasta sattumaa.)

En saa näiden tekstien julkaisemisesta rahaa, mutta näkyvyyttä kylläkin. Jos siis artikkeli herätti tunteita, kuten iloa, katkeruutta, ihmetystä, silmitöntä raivoa tai vaikka totaalista tyhjyyttä... arvostan suuresti, että jaat sen ystävillesikin. Jaettu tunne on kaksinkertainen tunne, ja minä saan näkyvyyttä ainakin tuplasti!

Kommentit

Kommentit

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *